Neurorevalidatie
Wat is neurorevalidatie?
Neurorevalidatie richt zich op een zo optimaal mogelijk functioneren na Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). De meest voorkomende ziektebeelden hierbij zijn: CVA (beroerte), MS, Parkinson en dementie.
Fysiotherapie voor patiënten met neurologische aandoeningen kenmerkt zich door de complexiteit van de aandoeningen op neurologisch gebied. Door de stoornis kan het denken en doen zijn verstoord. Dit kan tot gevolg hebben dat een patiënt minder goed kan functioneren en de kwaliteit van leven vermindert. Er kunnen zich problemen voordoen op het gebied van de mobiliteit, communicatie, eten en drinken en persoonlijke verzorging. Beperkingen kunnen onder meer ontstaan op het gebied van wonen, werk en relatie. Het is een leerproces waarbij de mogelijkheden door therapie of aanpassingen wordt doorlopen.
Doelen van neurorevalidatie zijn:
- Het opnieuw aanleren van functies en vaardigheden waarin herstel mogelijk is. Dit is van toepassing bij ziektebeelden waar in het algemeen gesteld vooruitgang geboekt kan worden, zoals bijvoorbeeld bij beroerte (CVA) of traumatisch hersenletsel (door ongeval).
- Het leren behouden van functies, vaardigheden, kracht en conditie waarin herstel niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld bij progressieve ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, MS en dementie of in de chronische fase na een CVA.
- Ook het leren toepassen van de geleerde functies en vaardigheden, in allerlei situaties omgaan met hulpmiddelen/voorzieningen en het voorkomen van complicaties. Complicaties kunnen de kwaliteit van leven verminderen en het herstelproces nadelig beïnvloeden.
Voor vragen of aanmelding kunt u contact met ons opnemen via info@fysiotherapiezilverstad.nl of 0182 383300