Bekkenfysiotherapie in Schoonhoven
Voor bekkenfysiotherapie in de omgeving Schoonhoven en Lopik kunt u terecht bij onze specialist van Fysiotherapie Zilverstad. Deze richt zijn of haar fysiotherapie op het gebied van het bekken, maar ook onder andere op de lage rug en buik. Wij geven u graag meer informatie over bekkenfysiotherapie bij onze praktijk.
Algemene informatie over bekkenfysiotherapie bij onze praktijk
Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de algemene fysiotherapie. Het is een titel die is voorbehouden aan ingeschrevenen in het Centraal Kwaliteit Register Bekkenfysiotherapie van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). Bekkenfysiotherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie de driejarige post-HBO-opleiding Bekkenfysiotherapie gevolgd. De scholing is gericht op de functiestoornissen van de bekkenbodem bij problematiek op het urogenitale, het gastro-intestinale en het seksuele gebied. Ook klachten gerelateerd aan zwangerschap horen tot het domein van de bekkenfysiotherapeut.
Bekkenfysiotherapeuten richten zich op patiënten met problemen in het gebied van buik, bekken en lage rug. Niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen en kinderen. Het bekken, de gewrichtsbanden, de buik -en rugspieren, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht van de bekkenbodem en omgekeerd.
In verband met declareren is het belangrijk dat er op de verwijzing vermeld wordt dat het gaat om een aanvraag voor bekkenfysiotherapie.
Voor meer informatie over bekkenfysiotherapie kunt u ook kijken op de site van de NVFB (www.nvfb.nl) de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg. Voor het vinden van een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kunt u gebruik maken van: Kwaliteitsregister Bekkenfysiotherapie of www.fysiotherapie.nl.
Uitleg
De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van onder andere de volgende klachten:
- Ongewild verlies van urine en /of ontlasting.
- Niet te onderdrukken aandrang om vaak te plassen/ontlasten.
- Problemen met de ontlasting. Bijvoorbeeld obstipatie.
- Klachten als gevolg van verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen.
- Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
- Seksuele problematiek, samenhangend met functiestoornissen van de bekkenbodem.
- Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling of door andere oorzaken.
- Fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in de onderbuik, bijvoorbeeld prostaatoperaties.
- Fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.
Algemene informatie over het bekken
Het bekken bestaat uit vier botten: heiligbeen, staartbeen en het linker- en rechterheupbeen. Deze zijn door banden stevig met elkaar verbonden. De onderste twee rugwervels maken hier functioneel deel van uit. Het bekken bekleedt een centrale rol bij de houding en beweging. Het doet mee met zowel bewegingen van de benen als met rompbewegingen. Het verbindt de wervelkolom met de benen en het is ook de schakel tussen de wervelkolom en de benen.
Hierin spelen de bekkenbodemspieren, de buik- en rugspieren, maar ook de bil- en beenspieren een belangrijke rol. Het bekken bevindt zich op ongeveer de halve hoogte van het skelet van de mens, draagt het gewicht van het bovenlijf en beschermt de organen in de bekkenholte.
Als het goed gaat, is alles in balans. Voor welke klachten kunt u bij onze praktijk in Schoonhoven, in de buurt van Lopik, terecht voor bekkenfysiotherapie? Als er klachten zijn die veroorzaakt worden door stoornissen in de bekkenring kan met deze fysiotherapie geprobeerd worden om deze klachten positief te beïnvloeden.
Voorbeelden van bekkenpijnklachten zijn:
- Pijn aan de voorzijde van het schaambeen (symfyse), liezen, stuitje, bil, bekkenbodem, onderrug, onderbuik.
- Uitstralende pijn vanuit de bekkenring naar het been.
- Pijn die verergert bij onder andere lang staan, traplopen of omdraaien in bed.
- Voor of na operaties in de onderbuik.
Algemene informatie over de bekkenbodem
De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgangen (plasbuis, vagina, anus) en tevens bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodem heeft dan ook een belangrijke functie bij plassen, ontlasten, vrijen, de zwangerschap, houding en beweging. De bekkenbodem kan door verschillende oorzaken soms onvoldoende functioneren. Dit kan bijvoorbeeld komen door een operatie, een bevalling of door verkeerd gebruik.
Intake bij onze praktijk
Wat kunt u verwachten van bekkenfysiotherapie bij onze praktijk?
Zorg ervoor dat u een identiteitskaart bij u heeft, evenals uw pasje voor de verzekering. Als u een verwijsbrief heeft gekregen, geeft u deze ook af. Deze gegevens moeten eerst worden genoteerd.
Hierna zult u eerst uitgebreid worden gevraagd over uw klachten. Daarna zullen er nog vele vragen worden gesteld over plassen, poepen, vrijen en pijn. Vervolgens krijgt u verdere uitleg over de bekkenbodem, de functie en de klachten.
Het lichamelijk onderzoek wordt veelal pas later uitgevoerd in één van de volgende sessies. Om welk onderzoeken het exact gaat, zult u vooraf horen. Schrijf uw eventuele vragen op als u naar de volgende afspraak gaat, zo vergeet u niets. Stel gerust al uw vragen, uw bekkenfysiotherapeut zal ze met alle plezier beantwoorden.
Lijsten:
- Plasdagboek Plasdagboek (mictielijst en IPSS)
- Vezellijst-BFT
- Pijn/Hinder-scorelijst (Vas-vragenlijst)
- PSK-scorelijst
- Vragenlijst-doelen BFT
- Adviezen-ter-preventie-van-bekkenklachten
- Adviezen-bij-irritatie
- Basisstabilisatie-oefeningen
- Bekkenbodem-oefeningen
- Buikdruk-verlagen
- Bekkenbodemonderzoek (PT)
- Een plasdagboek (Mictiedagboek) bijhouden. De bedoeling is dat u bij gaat houden wat en hoeveel u drinkt én wanneer. Dit kunnen alle dranken zijn, bijvoorbeeld koffie, thee, limonade, melk en bier. Vervolgens schrijft u ook op hoeveel u uit plast, met hoeveel drang dit gepaard gaat en ook wanneer. Tot slot schrijft u het op als u urine verliest. Er staat een uitgebreide uitleg bij. Het is even werk, maar deze lijst geeft veel en zinvolle informatie.
- Een ontlastingsdagboek (Defecatiedagboek). Als uw ontlasting moeizaam is of als u ontlasting verliest, is het bijhouden van een ontlastingsdagboek gedurende een week zinvol. Als u ontlasting verliest moet u in die week proberen te leven zoals u dat graag zou willen en niet zoals u dit nu doet. Vaak realiseren we ons niet dat we onszelf al aangeleerd hebben om te leven met het probleem dat we hebben.
- Een vezellijst. We denken vaak dat we vezelrijk eten, maar hebben niet altijd in de gaten dat dit lang niet zo veel vezels zijn. Daarom is het aan te raden om dit eens goed te tellen.
- Een pijn/hinder-score (VAS-scorelijst). Als er sprake is van pijn of hinder, dan is het belangrijk dat u scores bijhoudt. Hier kunt u veel gegevens in kwijt.
- Een PSK-scorelijst. Dit is een lijst waarop u kunt aangeven wat uw problemen zijn.
- Verwachtingen bekkenfysiotherapie. Hierin kunt u aangeven wat uw verwachtingen zijn en wat u met bekkenfysiotherapie bij Fysiotherapie Zilverstad in Schoonhoven wilt bereiken.
Vergoeding van uw zorgverzekeraar
Het is voor de meeste diagnoses niet noodzakelijk om een verwijzing van een arts te hebben. Bekkenfysiotherapie wordt door uw zorgverzekeraar vergoed als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. U dient zelf bij uw zorgverzekeraar te informeren hoeveel behandelingen er worden vergoed. Indien u meer behandelingen krijgt dan er worden vergoed door de zorgverzekeraar, dient u deze zelf te betalen.
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering als:
- U een verwijzing heeft van uw specialist met een diagnose die vermeld staat op de Lijst Chronische Aandoeningen. De Lijst Chronische Aandoeningen bevat vele nauwkeurig omschreven ziektes, aandoeningen en operaties waarvan de behandeling in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit gaat echter pas in na de 20ebehandeling. De eerste 20 behandelingen bij een chronische aandoening worden vergoed uit de aanvullende verzekering.
- U een verwijzing heeft van uw huisarts of specialist voor urine-incontinentie. Sinds 2011 is er een wijziging in de vergoeding en kunnen 9 behandelingen voor urine-incontinentie bij mannen en vrouwen boven de 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering als deze uitgevoerd worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
In verband met declareren is het belangrijk dat er op de verwijzing vermeld wordt dat het gaat om een aanvraag voor bekkenfysiotherapie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier of via:
telefoonnummer: 0182 – 38 33 00
e-mail: info@fysiotherapiezilverstad.nl